7 Kasım 2013 Perşembe

2010 ŞİŞHANE

Yıllarca Beyoğlu’nun ışıklarıyla yarışmaya çalışır gibi, avizecilerinin vitrinleriyle yanıp söndü. Akşama doğru, gün Haliç’te erirken, bir duble rakı eşliğinde yaşlı binalarının gölgesine çekildi. Şimdi, Tünel’i tüketen, Tarlabaşı’na sokulamayan İstanbullunun ziyaretiyle keyifleniyor. Şehrin yeni favorisi Şişhane,
bu kış eğlencenin akacağı taze adres olacak.

Cemal Subaşı
csubasi@doganburda.com
çizim: OLGA AYKAN / fotoğraf: HÜSEYİN ALSANCAK

Tarlabaşı-Taksim çıkışı
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), 2010’da, restorasyonu 14 milyon dolara mal olan tarihi Deniz Palas’a taşınıyor. (Not: İKSV taşındı ve binanın adı Nejat Eczacıbaşı oldu)
Taksim-Şişhane metro hattı
Çevreyolu-Taksim-Aksaray-Eminönü çıkışı
İkinci derecede koruma altında olan Merkez Apartmanı, Osmanlı tarzı butik otele dönüştürülüyor.
Yer altına, 170 bin araç kapasiteli metro bağlantılı otopark yapılıyor.
Ankara’nın ünlü restoran zinciri Big Chefs, Tünel Rezidans’ta şube açıyor.
Tünel Rezidans bir ay önce faaliyete geçti.
Parke taş döşeli bu yol ve meydanın birkaç yıl sonra trafiğe kapatılması planlanıyor.
Happily Ever After ve Lucca gibi ünlü kafe bar ile restoranlar, Şişhane’de şube açmayı düşünüyor.
Şişhane’de mağazasını açan ilk marka BillStore oldu.
Belediye binasının hemen yanından Tünel’e çıkılıyor.
Taksim-Şişhane metro hattı.
Şişhane’nin ilk binalarından 126 yıllık Beyoğlu Belediyesi, gelecek yıl restore edilecek.
Büyük Hendek Caddesi, Şişhane ile Galata Kulesi’ni birbirine bağlıyor. Cadde, avizecilerle dolu.
Beyoğlu Vergi Dairesi.
Bugün kat otoparkı olan bu alana, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi yapacak.
Şişhane’nin en ünlü binalarından 104 yıllık Sarkuysan’ın, 2010’da otele dönüştürüleceği ileri sürülüyor.

‘O ne minute’ şovunun tavan yaptığı günlerdi. Başbakan, coşkulu kalabalığın karşısına ‘Davos Fatihi’ edasıyla çıkmış, Şişhane-Taksim metro hattının açılışını yapmaya hazırlanıyordu. Hattın önemini anlatıyor, yerel seçimler öncesi belediye başkan adaylarına övgüler düzüyordu. Şişhane’nin değişen yüzü o günlerde medyaya yansıdı. Kısa süre sonra, bölgede yüzlerce tarihi binanın restore edildiği, peşi sıra otellerin açıldığı, ünlü restoran ve kafe-barların şube açmayı düşündükleri haberleri gelmeye başladı.
Haberi duyar duymaz soluğu Şişhane’de aldım. Önce biraz şimdiki halini görmeli, sonra da bana anlatılanlar ışığında kafamda yeni bir Şişhane giydirmeliydim. İlk iş olarak, bir büfeye oturdum. Kendime tost ve ayran ısmarladım. Acaba bu büfe, gelecekte yine burada olacak mı diye aklımdan geçmedi değil. Çünkü anlatılanlar Şişhane’nin artık başka bir Şişhane olacağı yönünde. Karnımı doyurup, biraz da kalabalığı izledikten sonra düştüm Şişhane’nin yollarına.
Arkasında Tünel, solunda Galata Kulesi, sağında Tarlabaşı var Şişhane’nin. Arnavut kaldırımlı sokakların, el değmemiş tarihi binaların arasında dolaşırken, kendinizi başka bir döneme ait hissediyorsunuz. Biraz Bizans, biraz Ceneviz ve Osmanlı.

Bebek mekânları Şişhane’ye
Şimdilerde pek çok tarihi binaya iskele kurulmuş, brandalarla kaplı. Aslına uygun olarak restore ediliyor. Kimi iş merkezi, kimi otel, kimi home ofise dönüştürülüyor.
Şişhane’nin en hareketli bölgesi, 126 yıllık Beyoğlu Belediye Binası’nın hâkim olduğu ve meydan da denilen Meşrutiyet Caddesi. Bu cadde üstte Tünel, yan tarafında Galata Kulesi’nin baskısı altında. Eğlence mekânları iyiden iyiye Şişhane meydanına yaslanmış. Gözleri, tarihi Sarkuysan binasının hâkim olduğu alanda. Nitekim Ankara’nın ünlü restoran zinciri Big Chefs, bir ay önce açılan Tünel Rezidans Otel ile anlaştı bile. Ekim ayında faaliyete geçmesi bekleniyor. Hem otele hem dışarıya lezzet sunacak.
Şişhane’de mağazasını açan ilk marka BillStore oldu. Tünel Geçidi’nin hemen altındaki Meşrutiyet Caddesi’nin köşesinde altı ay önce açılan mağazanın müdürü Serdar Özdemir, Şişhane’yi tercih etmelerinin nedenini şöyle anlatıyor: “Burası yakında hareketlenecek. Bebek’te faaliyet gösteren ünlü bir kafe ve restoranın karşımıza bir şube açacağı ileri sürülüyor. O zaman burası daha da önem kazanacaktır.”
Şişhane’de açılacak olan restoranların Happily Ever After ve Lucca olacağı konuşuluyor. Nitekim iki ünlü kafenin yöneticileri de bu iddiayı yalanlamadı. Yetkilileri “Henüz düşünme aşamasındayız” diyerek ayrıntılı bilgi vermekten kaçınsa da kulağıma gelenler her ikisinin de uygun bir mekân arayışında olduğu.
Sadece eğlence değil, moda dünyasının da gözü bu bölgede. Bihter Ayda Pekin, Bahar Korçan ve Ümit Ünal gibi isimler, atölyelerini Şişhane’nin hemen yanı başındaki Galata ve Tünel’e taşıdı. Şişhane yakında modanın da merkezi olursa şaşırmayın.

Sıra Sarkuysan’a mı geliyor?
Bu kadar hareketli bir yer olur da, oralara oteller açılmaz mı? Birbiri ardına açılışlar yapılmaya başlandı bile. Bir ay önce faaliyete geçen Tünel Rezidans bu otellerden biri. 40 yıllık bina, RAY Sigorta’nın eski genel merkeziydi. Otelin müdürü Murat Koni’ye göre, Şişhane’de yatırım çok iyi bir fikir: “Restorasyon çalışması bir buçuk yıl sürdü. Yedi katlı, 35 oda var. Fiyatlar konaklama süresine göre değişiyor. Ortalama odalarımız bir gece konaklama için 350-400 euro. Ama aynı odayı üç aylığına tutarsanız geceliği 100 euro’ya kadar iniyor.”
Bu bina, ilk başta tıp merkezi yapılmak için alınmış. Ancak bölge incelenmiş ve rezidans yapılmasına karar verilmiş. Neden çok açık: Şişhane gelişiyor, cazibe merkezi haline geliyor.
Yüksek tavanlı tarihi binalar, otel olmak için çok uygun. İşte bunlardan biri Sarkuysan’ın karşısında yer alan Merkez Apartmanı. Çalışmalar başlamış, binanın önünde iskele kurulu, branda giydirilmiş. Ancak, restorasyon işi biraz da yılan hikâyesine dönmüş. Binayı alan işadamı Yasin Yasuboğa, yaşadığı sıkıntılardan bunalmış ama burayı butik otel yapmakta kararlı. Restorasyonun yürümemesinin nedeni kiracıların çıkmaması.
Şişhane’nin en dikkat çekici binası hiç kuşkusuz Sarkuysan. 1905’te C.P. Kyriakidés ve Alexandre D. Necosmos Yénidunia isimli Rum kökenli mimarlar tarafından yapılan apartmanın ilk sahibi, kökleri Cenova’ya dayanan Glavanilerin kızı ile evli olan Beyrutlu Selin Han Frej. O dönemde bu apartman, düzenlenen gösterişli partilerle anılırmış. Bugün ikinci derecede tarihi eser olan binayı 1972’de Kapalıçarşı Sarraf ve Kuyumcular Birliği aldı. Han Frej, apartmanın ismini, SARraf, KUYumcu ve SANatkâr kelimelerinin ilk üçer harfini birleştirerek türetmiş. Bugün bakır şirketi Sarkuysan’ın merkezi durumunda. Bu tarihi ve gösterişli binanın da yeni yıl ile birlikte otele dönüştürüleceği ileri sürülüyor. Hatta binada çalışan bir personel, “Buradan yeni yılda ayrılacağımız söylendi. Galiba otel yapılacak” diyor. Firma yöneticileri sessiz. Hatta fotoğraf çekmemize bile izin vermediler. Bu sessizliğin ardında, muhtemelen Sarkuysan’ın borsada işlem gören bir şirket olması yatıyor.

Yeni kültür merkezi
Şişhane, otel ve turizmin yanı sıra bir yandan da kültür ve sanat merkezi olmaya aday. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), Haliç manzaralı tarihi Deniz Palas’a taşınmaya hazırlanıyor. İstanbul Valiliği ve Beyoğlu Belediyesi’nin de maddi destek verdiği restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. İKSV, eylül ayı sonunda bu binada çeşitli sanatsal faaliyetleri hayata geçirecek. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Şişhane’yi tercih etmelerinin nedenini ve yeni mekânlarında yürütecekleri projeleri anlattı: “İKSV, çalışmalarını uzun yıllardır İstanbul’da kültür sanat hayatının atardamarlarından biri olan Beyoğlu, İstiklal Caddesi’ndeki Luvr Apartmanı’nda sürdürüyordu. Çalışmalarımızın kapsamını artırma amacına paralel olarak, daha geniş bir merkez ihtiyacımız doğduğunda, yine hem tarihi dokusuyla değerli bir kültür mirasını bünyesinde barındıran, hem de güncel kültür sanat yaşamının kalbinin attığı bir yer arayışına girdik. Aynı zamanda 9. Uluslararası İstanbul Bienali mekânları arasında da yer almış olan Şişhane’deki Deniz Palas Apartmanı, bu açıdan beklentilerimizi karşılıyor. Deniz Palas Apartmanı 20’nci yüzyılın başlarında mimar Georges Coulouthros tarafından yapılmış. 4 bin 200 metrekare büyüklüğünde yedi katlı bir yapı. Binada İKSV ofislerinin yanı sıra yıl boyu kültür sanat faaliyetlerinin gerçekleşeceği çok amaçlı bir salon, bir kafe, Haliç’e bakan bir restoran, tasarım ürünlerinin satılacağı bir mağaza-kafe ve Leyla Gencer Müzesi de yer alacak. Deniz Palas Apartmanı’nın İKSV’ye 14 milyon dolar civarında maliyeti oldu.”
Şişhane’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi de büyük bir proje başlattı. Vergi Dairesi’nin hemen yanında bulunan Evlendirme Dairesi, kat otoparkı ve birkaç bina kaldırılarak yerine, içinde büyük bir tiyatro salonunun da yer alacağı bir kültür merkezi yapılacak. Kat otoparkı ise Şişhane meydanının altına, metro projesi bağlantılı yeraltına inşa ediliyor. Bittiğinde 170 bin araç kapasiteli olacak. Üstü ise yeşil alan olarak planlanıyor.
Kültür sanata, Beyoğlu Belediyesi’nin hemen karşısında yer alan Bilsar Şirketi de destek veriyor. Alternatif tiyatronun adresi DOT’u da ortaya koyan Bilsar, 12 Eylül-10 Ekim arasında New York’lu Slag Galeri’nin organize ettiği ve küratörlüğünü Benjamin Fellman’ın yaptığı ‘Neyse O / Without Hintersinn’ isimli serginin ev sahibi.

home ofisler gözde
Son altı yılda Beyoğlu’nda 3 bin 500 bina restore edildi. Bundan Şişhane de payını aldı. Halen onlarca bina restore ediliyor. Birçoğu iş merkezi ve home ofis şeklinde tasarlanıyor. Bunlardan biri de Bilsar’ın yanındaki tarihi bina. Mimarı, Bilsar binası ile Ağahan Mimarlık Ödülü’nü kazanan Han Tümertekin. Küçük stüdyo-ev şeklinde tasarlanan binanın giriş katına ünlü bir restoranın şube açacağı ileri sürülüyor. Bina sahipleri Abiteks firmasının sahipleri Murat ve Sedef Öztürk.

“Menkul değeri üç kat artacak”
Emlakçı Ahmet Dinçay’a göre, burası kısa zamanda çok prim yapacak. İstanbul’un genelinde ev satış ve kira fiyatları düşerken burada artıyor. Geçen yıl 400 bin TL’ye satılan daire bugün 550 bin TL isteniyor.

Pek çok kişi, sadece eğlenmek için değil yaşamak için de Şişhane’de ev arıyor. Ama durumun farkına varan ev sahipleri, evlerini satmaya yanaşmıyor. Şimdi herkes, Beyoğlu’ndaki son eğlence durağını sabırsızlıkla bekliyor.


Ankara’nın ünlü restoran zinciri BIg Chefs, bir ay önce açılan Tünel Rezidans Otel ile anlaştı. Şişhane’de açılacağı ileri sürülen restoranların Happily Ever After ve Lucca olacağım konuşuluyor. Nitekim iki kafenin yöneticisinden de yalanlama gelmedi.

Sarkuysan binasının üzerindeki bu erkek çocuk figürlerinin bir hikâyesi var. Bir rivayete göre, bu erkek çocuklar daha önce çıplak olarak tasarlanmış. Ancak Abdülhamit döneminde bu çıplaklığa izin verilmemiş ve heykeller bu hale getirilmiş.

1. Şişhane Sokak’taki avizecilerin yerini zamanla eğlence mekânlarının alacağı ileri sürülüyor.
2. İKSV, İstiklâl Caddesi’ndeki mekânından, Büyükşehir ve Beyoğlu Belediyesi’nin de desteği ile Şişhane’ye taşınıyor.
3. Taksim-Şişhane metro hattı – Neve Şalom saldırısının ardından dikilen Barış Anıtı.
4. 104 yıllık Sarkuysan binası.
5. Sarkuysan’daki mimari, kabartma erkek çocuk figürleri, binanın ihtişamını gözler önüne seriyor.
6. Tünel’deki eğlence mekânları, Şişhane’ye bağlanan Tünel Geçidi’ne kadar inmiş durumda.
7. Şişhane’nin en eski binalarından 126 yıllık Beyoğlu Belediyesi.
8. Meydana hâkim olan Merkez Apartmanı, Osmanlı tarzı butik otel yapılmak üzere restore ediliyor.
9. Kat otoparkının yerine kültür merkezi yapılacak.


“Şişhane’de üç noktada metro giriş çıkışı var. (Not: Beş giriş çıkış var. İstiklal Caddesi, Vergi Dairesi, Kasımpaşa, Refik Saydam Caddesi, 6. Daire)  Metro karşıya bağlandığı anda, Şişhane’nin değeri bir ise 10 olacak.”

Ahmet Misbah Demircan / Beyoğlu Belediye Başkanı
“PLANLI ÇALIŞMALARIN SONUCU”
Şişhane’deki bu değişimin temelinde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın etkisi yadsınamaz. Başkan Demircan, değişimi, altı yıldır yürüttükleri planlı ıslah çalışmalarının sonucuna bağlıyor: “Beyoğlu’nda altı yıl öncesine kadar Taksim Meydanı ile Galatasaray Lisesi’ne kadar bir yoğunluk söz konusuydu. Biz bu alanı genişletmek için önceliği Galatasaray ile Tünel arasına verdik. Ara sokakları ıslah etmeyi planladık. Sonuçta yoğunluk Galata Meydanı’na kadar uzadı. 43 sokağın trafiğe kapatılması da bunda etkili oldu. Bu gelişme doğal olarak Şişhane’yi de kuşatmış durumda.”
Başkan, restorasyon çalışmalarının hız kazanmasında, belediye bünyesindeki KUDEP’in öneminden bahsediyor: “KUDEP (Koruma Uygulama Denetleme Bürosu), Anıtlar Kurulu’na gitmeden binaların restorasyonuna fırsat veriyor. Bu uygulama kendini Şişhane’de de hissettiriyor” diyor. Metronun Şişhane’ye kadar uzamasının önemine değinen Başkan Demircan, “Metro sayesinde insanların Şişhane’ye kadar gelip Galata’ya gidiyor. Böylece Şişhane, Galata’daki yoğunluktan pay aldı. Şişhane’de üç noktada metro giriş çıkışı var. Metro karşıya bağlandığı anda, Şişhane’nin değeri bir ise 10 olacak. Son durak Yenikapı’ya uzandığında değeri daha da artacak” dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder